1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предците на съвременния човек са прекосили Арабския п-ов преди около 70 000 години

Предците на съвременния човек са прекосили Арабския п-ов преди около 70 000 години

Учените използвали нова усъвършенствана технология, за да проучат маршрута им

Учени потвърдиха, че предци на съвременния човек са напуснали Африка, но са прекосили Арабския п-ов, а не Египет. Поели са към Индия, минавайки през сегашната територия на Йемен, и след това са се скитали по на север и на изток, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Те напуснали Африка, за да се заселят в целия свят, но минали по маршрут, различен от онзи, за който се смяташе, че е бил използван за целта.

6-годишно изследване показа, че предците ни, които мигрирали към Европа, Азия и Океания, прекосили Червено море и стигнали до Арабския п-ов преди около 70 000 години. Досега се смяташе, че те са прекосили Синай, за да напуснат Африканския континент. Всъщност обаче вероятно са се скитали по на юг и са минали през Йемен.

Данни сочат, че морското ниво е било достатъчно ниско, за да може предците ни да стигнат от Африканския рог до Арабския п-в, минавайки през пролива Баб ел Мандеб.

Изглежда, че южноазиатски страни като Индия са били временна спирка за ранните хора. Някои от тях ползвали крайбрежен път до Източна Азия и Океания, а други се заселили в Иран, Русия, Европа и Китай. Генетичното разнообразие сред хората в Индия накарало учените да смятат, че от тук предците ни са поели към други части от света, след като напуснали Африка. Учените използвали нова усъвършенствана технология, за да проучат маршрута им. Тя позволява ДНК молекули да бъдат срязани и след това рекомбинирани, за да се сформират нови двойки.

"През миналите 6 години поехме предизвикателството да съберем и анализираме непознати по своя мащаб и нивото на детайлите генетични данни от целия свят", заяви съавторът на изследването Аджай Роюру, главен мениджър на Центъра по компютърна биология в IBM.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.