1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Прекомерната консумация на червено месо може да увеличи опасността от ослепяване

Прекомерната консумация на червено месо може да увеличи опасността от ослепяване

Консумацията на пилешко месо намалява опасността от перде на очите

Ново проучване показва, че диета с по десет или повече порции червено месо на седмица води до 50% по-голям риск от свързаното с напредналата възрастта перде на очите, което може да доведе до загуба на зрението.

Учените установили още, че консумирането на пилешко месо поне три пъти седмично може да намали опасността от слепота с над 50 на сто.
Пердето на очите обикновено се появява след 50-годишна възраст, когато нови кръвоносни съдове в окото изпускат секрети, като по този начин вредят на зрението.
Според проучването, публикувано в American Journal of Epidemology, намаляването на червеното месо може да помогне на някои хора да се излекуват.

Учените от университета в Мелбърн изследвали хранителните навици на 6700 души на възраст между 58 и 69 години и свързали резултатите с установени преди това симптоми на заболяването.
Тези, които приемали по десет порции червено месо на седмица, били изложени на 47% по-голям риск да проявят първи симптоми на перде в сравнение с тези, които ядели по-малко от пет порции седмично.
За разлика от тях участниците, които консумирали пилешко поне по 3,5 пъти на седмица, били изложени на 57% по-малка опасност да загубят зрението си от тези, които ядели пилешко по 1,5 пъти седмично./vesti.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.