1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Приблизителната възраст на Амазонка е 11 милиона години

Приблизителната възраст на Амазонка е 11 милиона години

Амазонка е възникнала като трансконтинентална река

Главната водна артерия на Южна Америка Амазонка е възникнала като трансконтинентална река преди около 11 милиона години, а е приела настоящата си форма преди около 2,4 милиона години, пишат холандски и британски учени в статия, публикувана в юлския брой на списание Geology.

"Нови биостратиграфски, изотопни и геофизични данни, получени при пробиването на изследователски сонди във външния континентален шелф и конуса при устието на Амазонка, показват, че тази река е възникнала като трансконтинентален воден път в периода между 11,8-11,3 милиона години и е достигнала своята днешна форма и размери в течение на късния плиоцен", пишат учените.

До ден днешен конусът при устието на Амазонка, достигащо дължина от 10 км, криеше много неизвестни за учените. Последните изследвания, организирани с подкрепата на бразилската компания Petrobras, позволиха на учените на пробият сонди на дълбочина 4,5 км под морското дъно, и да видят историята на Амазонка. Това изследване помага за по-доброто разбиране на палеографията на Южна Америка и еволюцията на водните екосистеми на Амазонка и Атлантическото крайбрежие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.