1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Проблемът с наднорменото тегло става все по-сериозен както у нас, така и по света

Проблемът с наднорменото тегло става все по-сериозен както у нас, така и по света

България е на 5-то място в Европа по затлъстяване на подрастващите

Проблемът с наднорменото тегло става все по-сериозен както у нас, така и по света. Според международната статистика, 2 млрд. души са страдали от  затлъстяване през 2014-та година.

През 2025 г. те ще бъдат 2,7 млрд. Какво сочат цифрите? В най-тежката фаза на наднорменото тегло са попаднали 88 милиона хора в цял свят, а в България - 280 хиляди. Причината - застоялият начин на живот и нездравословната храна.
Диетолози съветват да се консумира всякаква храна в малки количества по време на поне 4 хранения през деня. Важно е да се пие и повече от литър вода.

Тревожно е, че и все повече деца имат наднормено тегло. България е на 5-то място в Европа по затлъстяване на подрастващите от 11 до 17-годишна възраст. Превенцията на детското затлъстяване трябва да започне отрано. Припомняме, че според Наредба 6 на здравното министерство в детските градини са заложени мерки за здравословно хранене. На малчуганите се предоставят повече пресни зеленчуци и плодове, като е ограничен приемът на мазнини, захар и сол.  И още, оказва се, че децата прекарват седмично пред екрана 26 часа повече от връстниците им в ЕС. Това води до липсата на двигателна активност.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.