1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Реставрират Голямата мелница в Балчик - паметник на културата с вековна история

Реставрират Голямата мелница в Балчик - паметник на културата с вековна история

Около 2 000 000 лева ще бъдат вложени в емблематичната сграда

В Балчик започва възстановяването на Голямата мелница - паметник на културата с вековна история, съобщи БТА. Около 2 000 000 лева ще бъдат вложени в емблематичната сграда, в която ще бъде уредена експозиция "Пътят на зърното", съобщи заместник-кметът Стелиян Железов, който е и ръководител на проекта. 

Мелницата е построена през 1909 г. и е сред най-модерните индустриални сгради на Балканите по това време. Проектът и технологичното оборудване са възложени на водещите европейски фирми в бранша - "Luther" и "Eisenbeton" от Германия. Мелницата е имала стратегическо значение за изхранването на българската армия, като е произвеждала по 75 тона брашно за денонощие. Предприятието е и сред първите в страната с производствена линия за грис и макарони, свидетелстват историческите източници.

В новата музейна експозиция ще бъдат представени части от стари мелничарски машини и технологични линии, според проекта на архитектите за реставрация на сградата. Туристите ще имат поглед към вътрешността на един от силозите чрез специално направени процепи.

Строителите, които влизат от 27 януари в обекта, ще възстановят и навигационен знак върху южната фасада на сградата, каза заместник-кметът. Двете метални стрелки някога са били ориентир за корабите при навлизане в пристанището.

Предвижда се след обновяването от Голямата мелница ще започват и завършват културно-историческите маршрути в Балчик. В сградата ще бъдат изградени мултифункционални зали за конференции, ателиета за художници, информационен център и ще стане място за творческо общуване.

Старата мелница е част от проект за подобряване на туристическите атракции, в който са включени и други паметници на културата, допълниха от общината. Всички обекти трябва да бъдат завършени през лятото. Целият финансов ресурс, който е осигурен по оперативната програма "Регионално развитие", е 5 539 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.