1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Русия забрани внос на плодове и зеленчуци от Молдова

Русия забрани внос на плодове и зеленчуци от Молдова

Русия забранява вноса на стоки в страната на близо 80% от молдовските фирми, които отглеждат плодове и зеленчуци

Министърът на земеделието и хранителната промишленост на Молдова Владимир Косарчук заяви, че Русия забранява вноса на стоки в страната на близо 80% от молдовските фирми, които отглеждат плодове и зеленчуци. От 136 производители, които по-рано са работили с Русия, вече едва 33-ма имат право да доставят своите продукти на руския пазар. Основната причина е в пестицидите.

Информацията за въведеното ограничение за износ на плодове и зеленчуци от Молдова на руския пазар се появи преди 3 дни. Според министър-председателя на Молдова Влад Филат, тези мерки биха могли да причинят сериозни икономически щети на страната, защото 80% от тази продукция се изнасяла за Русия.

Експерти смятат, че пестицидите са официалната, но не единствената причина за тези драстични мерки срещу Молдова. Те свързват решението за забрана с реакцията на Москва относно действията на настоящия президент на Молдова, Михай Гимп, който награди с най-високото държавно отличие - Орден на Република – „група борци срещу тоталитарния комунистически окупационен режим”, като по този начин нападна Русия.

Още през 2006 г. годината, на фона на рязкото влошаване на двустранните отношения, беше напълно забранен вноса на молдовско вино в Русия. По-късно, след като Кишинев започна по-приятелска политика към Москва, забраната беше вдигната. И в края на юни тази година ситуацията се повтори: веднага след като Михай Гимп обяви 28 юни за Ден на съветската окупация, Москва отново наложи забрана за вноса на молдовско вино, качеството на което предизвика критики у Руската асоциация на потребителите. Сега изглежда, дойде ред на плодовете и зеленчуците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.