1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. С 54,4% ще намалеят площите за отглеждане на кафе до 2100 г.

С 54,4% ще намалеят площите за отглеждане на кафе до 2100 г.

Климатичните промени задълбочават своето влияние

Производителите на кафе от Хондурас до Етиопия заявиха, че вече страдат от дестабилизация на климата и благотворителната организация "Крисчън ейд" (Christian Aid) призовава правителството на Великобритания да помогне, като анулира исторически дългове и събере пари, за да плати за загубата и щетите от климата. Благотворителната организация е изчислила, че повишаващите се температури и непредсказуемите условия ще намалят обработваемите площи по света, подходящи за отглеждане на кафе, с 54,4 на сто, дори ако глобалните температури са ограничени до 1,5-2 градуса по Целзий над пред-индустриалните нива.
 
Повече от половината кафе, приготвено и изпито в Обединеното кралство, идва от Бразилия и Виетнам, две страни, особено уязвими от изменението на климата. Виетнам отчете най-високата си рекордна температура миналата седмица от 44,1 градуса по Целзий, докато съседните страни също страдаха от подобни екстремни крайности. 
Повишаването на температурите, както и непостоянните валежи, болестите, сушите и свлачищата, предизвикани от климатичните промени, предизвикани и от дейността на човечеството, заплашват да свият индустрията за кафе и да лишат от средства нейните производители.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.