1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сдружение Устойчиво общество апелира за подкрепа на фермерските пазари

Сдружение Устойчиво общество апелира за подкрепа на фермерските пазари

В повечето случаи наемите на общинските пазари подтикват към прекупвачество

Отворено писмо до кандидатите за местна власт в страната с апел за подкрепа на фермерските пазари изпрати Сдружение "Устойчиво общество“.  Причината е резултатът, отчетен след тригодишната му дейност като пионер в провеждането им и инициатор на Кръгла маса  за бъдещето им. Тя се проведе на 16 октомври в София и пред експерти на МЗХ, БАБХ, производители и представители на организациите, които администрират фермерските пазари, Гергана Кабаиванова, председател на „Устойчиво общество“ отчете като основен проблем за фермерските пазари липсата на диалог и разбиране от общините. „Фермерските пазари осигуряват директни продажби на храни лично от производителите, но също така по същината си те са местни събития за изразяване на култура на хранене, кулинарно творчество и социално общуване. Позиционирането им в общи пространства и общо оборудване с конвенционалните общински пазари не позволява развиването на истинския им потенциал – се казва в отвореното писмо.

В него се подчертава още, че тъй като те са социални и културни събития с голям обществен интерес, неглижирането им в общински локации, неудобни за целевите потребители, води до неуспех на инициативата. И още: „В повечето случаи наемите на общинските пазари подтикват към прекупвачество. Те не са съобразени със сезонността и производствения капацитет на местните фермери и по-този начин потискат развитието им“.

От Сдружение „Устойчиво общество“ апелират към по-ефективна подкрепа на малките местни производители на храни и организирането им във т.нар. фермерски пазари чрез “обособяване на специализирани и самостоятелни локации за фермерски пазари на общодостъпни и публични места; повече инициативност и съдействие от общините по отношение на популяризирането на фермерските пазари по места; създаване на условия за социални срещи, общуване и събития на местните пазари; подкрепа на инвестиции във витрини за хладилно и топло съхранение, щандове с равни маси, както и оодкрепяне на програми за придобиване на опит и умения за малките местни бизнеси“.

В писмото се засягат възможностите на новата Мярка 16.4 по Програмата за развитие на селските райони, която от догодина ще подкрепи изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари и по която «местните пазари» ще имат нужда от логистичната и морална подкрепа на общините. И се завуршва с думите: “Вярваме, че тъй като целта ни за устойчива регионална политика е обща с Вашата, тепърва ще можем да започнем, разширим и направим активен диалога си с Вас. Нашето Сдружение е готово да го води. Защото подкрепата за регионалните производители в действителност е подкрепа за развитието на целия регион“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.