1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Селскостопански машини и каруци подлежат на глоби при неспазване на Закона за пътищата

Селскостопански машини и каруци подлежат на глоби при неспазване на Закона за пътищата

Областно пътно управление – Добрич апелира за спазване на регламента за движение на земеделска техника

Със започването на активната селскостопанска кампания все по-често по пътищата започват да се движат тежки земеделски машини. Те се използват както за дейности, свързани с обработка на посевите, така и за транспортиране на дърва или други товари, коментира директорът на Областно пътно управление в Добрич инж. Иван Светославов. През този период се отчита и активно движение на каруци между селата. Тяхното движение по републиканската пътна мрежа от първи и втори клас е абсолютно забранено. При по-ниския клас пътища каруците трябва да са със съответните обозначения. За всяко превозно средство, излязло на пътя, има регламент за движение съгласно Закона за пътищата, категоричен е инж. Светославов.

По отношение на селскостопанската техника, която пренася тежки товари или замърсява пътните платна, законът също е предвидил регламент и съответни санкции при неспазването му. Тежките и извънгабаритни машини трябва да заплатят съответните такси и да имат необходимите разрешителни за движение, подчерта инж. Светославов. Тези, които замърсяват пътната настилка с кал или разсипват товари, също подлежат на глоби. Наказват се и нарушения, свързани с унищожаване на пътни съоръжения и принадлежности като пътни знаци, мантинели и др. Според закона, санкциите са в размер от 300 до 2000 лв., но най-често налаганите глоби варират между 500 и 1500 лв. Актовете обаче масово се обжалват в съда, коментира още инж. Светославов. Мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура” извършват контрол и налагат санкции, но в съда често не се отчитат многократните нарушения от страна на извършителите.

Една от причините за движение на селскостопански машини по пътното платно е липсата на черни пътища. Липсата им е проблем, защото през активния сезон тежката агротехника, излязла на асфалта, създава затруднения в придвижването на останалите превозни средства. Според констатациите на Областно пътно управление, повечето от бившите черни пътища са изорани и приобщени към земеделските ниви. Често кадастралните граници на поземлените имоти граничат с асфалтовите ленти независимо от статута на пътната артерия.

Виж видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.