1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ще забранят отровните опаковки в Германия

Ще забранят отровните опаковки в Германия

В редица опаковки редовно са установени наднормени количества печатарски мастила

Списък с разрешените суровини за производството на опаковки за хранителни стоки ще състави земедлското министерство в Германия. Причината е, че в сегашните материали се съдържат много вещества, за които се смята, че предизвикват ракови заболявания.


В редица опаковки редовно са установени наднормени количества печатарски мастила, които съдържат опасни вещества. Според Федералния институт за оценка на рискаq тези багрила могат да причинят карциноми или да навредят на гените на човека.
В опаковките често се срещат и прекалено големи количества минерални масла, съобщават експертите от министерството. Затова ведомството планира да състави т.н. „позитивен“ списък с разрешените съставки. В бъдеще вещества, които не са в списъка, няма да бъдат разрешени. Целта е да се намалят опасностите, произтичащи от опаковъчни материали, хартиени салфетки, картонени чинии и чаши и други подобни. Министърът на земеделието Кристиян Щмид ще предложи на Европейската комисия да издаде директива за печатарските мастила, използвани в опаковъчната индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.