Швейцарските хлебари слагат все по-малко сол в своите изделия

Средностатистическият жител на страната консумира 9 грама сол на ден

Швейцарските хлебари слагат все по-малко сол в своите изделия. Проучване на държавната служба за сигурност на храните показва, че средното количество сол в килограм хляб е 14,6 грама.

Здравните власти в Берн, както и Съюзът на швейцарските пекари и сладкари съветват в хляба да няма повече от 15 грама сол на килограм готов продукт. Предишно проучване, проведено преди 4 години от Държавния университет за селско стопанство, е показало количество от 17,4 грама. При новото изследване са били взети общо 335 проби от 171 пекарни и хлебозавода.

В Швейцария има сериозни опасения за здравето на населението, тъй като средностатистическият жител на страната консумира 9 грама сол на ден, което е над нормата, препоръчана от Световната здравна организация. Затова целта на властите е да се намали това количество на 8 грама.

Най-много сол швейцарците поемат чрез готовите хранителни продукти – 70 до 80 процента. От тях една пета се пада на хляба и тестените изделия.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.