1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сибирският тигър е на път да изчезнe напълно в природата

Сибирският тигър е на път да изчезнe напълно в природата

Снимка:

Ако това стане, екземпляри от този вид ще останат само в цирковете и зоологическите градини

Броят на дивите екземпляри в последната останала на свобода популация е спаднал драстично и тя е пред изчезване, съобщи Би Би Си, като се позова на Програмата за наблюдение на сибирските тигри, съгласувана с Общество за запазване на дивия свят (WCS).

За съжаление наблюденията недвусмислено показват, че един от най-могъщите хищни бозайници, който в гладни периоди напада за храна и много по-едрите от самия него кафяви мечки, може скоро напълно да изчезне извън клетките на зоологическите градини. Последните данни сведоха официално известният брой на сибирските тигри на свобода до само 56 животни. Изследователите са категорични, че това се дължи на стесняване на местообиталищата на тигрите и на бракониерство.

Организацията провежда годишните си наблюдения в 16 точки, пръснати в ареала на обитание на тигрите. Те обхващат общо към 15% от “тигровите” територии в Русия. Оценката на броя се извършва всяка зима по следите в снега. Учените все пак се надяват, че дълбокият сняг и тежката зима през последната година са накарали тигрите да се придвижват по-малко, като така са по-трудни за регистриране и действителният им брой всъщност надхвърля 56. Въпреки тази възможност западането на вида е факт: през 2005 година по този метод е установен брой от около 500 тигъра, достигнали голяма нарастване от най-критичния си период през 1940 година, когато на свобода са живеели само към 30 екземпляра.

“Отрезвяващите резултати показват недвусмислено, че настоящите мерки не са достатъчни за опазването на сибирските тигри - алармира доктор Дейл Микели от “Russian Far East Program” към WCS - добрите новини са, че тенденцията все още може да бъде преобърната, ако се направи необходимото.”

Руските учени и природозащитници вече съставят пакети от мерки, законови изменения, проекти за подобрение в местообитанието и затягане на режима на охраната, за да подпомогнат спасяването на сибирските тигри./ecomedia.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.