1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. СИХРЕ 2018 – показателят на съвременните тенденции в хорека сектора

СИХРЕ 2018 – показателят на съвременните тенденции в хорека сектора

Изложението отчете 20% ръст на участващите компании

Максимата гласи: успешният хотелиерски и ресторантьорски бизнес е този, който не спира да се развива. За да се случи това, е нужен последователен подход, следване на предварително изградената визия, планиране и израждане на контакти с правилните партньори. Затова за представителите на хорека сектора най-ценни са събитията, които едновременно събират представителите на бранша, тенденциите, разнообразните решения и иновативните практики и технологии.

Съзнавайки всичко това, от 7 до 10 ноември професионалистите в хорека сектора се потопиха в екосистемата на изложение СИХРЕ, което се проведе в Интер Експо Център. „За пореден път станахме свидетели на уникалната Вселена, която това професионално събитие ни представи чрез цялостния поглед върху хотелското, ресторантското, кетъринг и СПА-оборудването“, коментираха присъстващи. Провеждайки се паралелно с изложенията за хранително-вкусовия сектор МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК, СИХРЕ привлече интереса на 23 560 посетители.

„На тазгодишното издание отчетохме чувствителен ръст от 20% при участващите компании“, отбелязват организаторите. В рамките на четири дни посетителите посещаваха щандовете на изложителите, представящи професионално кухненско оборудване, иновативни продукти и решения, софтуерни продукти, хигиенни консумативи и материали, решения за хотела – козметика, аксесоари, впечатляващи решения за интериорния дизайн и други.

Съпътстващата програма – на световно ниво

Ухание на професионализъм, изключителни творения, които шеф-готвачи на световно ниво създаваха, вдъхновяващ ентусиазъм на бъдещите шеф-готвачи. Всички тези елементи бяха в основата на съпътстващата програма на СИХРЕ, на която гостите от България и чужбина бяха свидетели и през четирите изложбени дни.

Професионализмът на световно ниво се усещаше в залите още през първия ден, когато започна кулинарното събитие GastronomiX. С подкрепата на The Alimentaria Experience в изложбените зали се развихриха и невероятните си умения демонстрираха на Едуард Шатрук, Матеу Касаняс и Ориол Кастро от ресторант Disfrutar в Барселона. „Ние не сме само шеф-готвачи. А изпитваме наслада; ние сме екип“, споделя Едуард Шатрук, който даде възможност на присъстващите в демонстрационната зона да усетят как минава един ден на професионалистите в кухнята. Своята магия и тайните за създаване на кулинарните си творения разкри Марио Сандовал. Шеф-готвачът в ресторант Coque, Мадрид, световно признат заради смелите си и неповоторими прочити на модерната мадридска кухня, приложи уменията си, усъвършенствани в Escuela Superior de Hostelería de Madrid и надграждани дълги години в Мадрид, Каталуния и Франция.

Изкуството от шоколад

Освен с пленителните си вкусове, шоколадът впечатлява и с широките възможности, които разкрива пред професионалните шоколатиери. Той бе в основата на майсторския клас, който британският шеф-шоколатиер Мартин Шифърс изнесе. В компанията на Ради Стамболов и Борислав Екзархов от българската Pastry Academy, Мартин Шифърс представи прецизни техники за обработка и създаване на скулптури от шоколад. GastronomiX 2018 се превърна и в арена, на която изтъкнати български кулинарни експерти предаваха знанията си.

Съзнанието на присъстващите бе завладяно и от кулинарното състезание UniChef 2018. То бе спечелено от майстора Цветомир Николов, който получи голямата награда - кулинарен курс в Банкок, Тайланд! Първата награда в надпреварата при бъдещите шеф-готвачи, Unichef Junior, грабна Ивайло Гасеров – ученик в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново.

СИХРЕ е професионалното събитие за хорека сектора. Това определение дадоха присъстващите в дните на изложението, отчитайки широките бизнес възможности, съчетани със съпътстващата програма на световно ниво. Следващото издание на СИХРЕ е в края на месец януари 2020.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.