1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Синдикатите в земеделието организират дебат за развитието на сектора след 2013 година

Синдикатите в земеделието организират дебат за развитието на сектора след 2013 година

Срещата ще се проведе на 7-и и 8-и юни 2010 г.

Проблемите на заетите в сектор „Земеделие”, мерките за укрепване на пенсионната система, преструктурирането на отрасъла и Общата селскостопанска политика след 2013 г. са сред основните теми на Годишната отраслова среща, която ще се проведе на 7-и и 8-и юни 2010 г. в хотел „Перла”, к.к. „Слънчев бряг”.

Дискусията на тема „Накъде след 2013 – Общата селскостопанска политика и преструктуриране на българското земеделие” е организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”. В нея ще вземат участие Генералният секретар на EFFAT (Европейската федерация на синдикатите в хранителната промишленост, селското стопанство и туризма) Харолд Виденхофер, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, активисти от синдикалните организации, членуващи във от ФНСЗ, представители на работодателите, на Министерството на земеделието и храните и на Националния осигурителен институт.

Целта на срещата е:

  • да допринесе за обществения дебат по проблемите на заетите в сектор Земеделие при планираната антикризисна програма в България и социалните последици;
  • да допринесе за дебата по ОСП и преструктурирането на отрасъла – стратегически въпроси;
  • да засили социалния диалог в сектор земеделие в България, фокусирайки се върху стратегически въпроси за заетостта и сигурността на работните места в светлината на процеса на преструктуриране.

„Дебатът за Общата селскостопанска политика е изключително важен, защото ОСП не е област, запазена само за земеделците, а е от интерес на цялото общество, което се ползва от нея чрез храните, териториалното управление, опазване на околната среда. Това е особено валидно в условията на икономическа криза, защото сектор „Земеделие” трябва да допринесе значително за разумен, всеобхватен и устойчив растеж”, коментира Светла Василева, Председател на ФНСЗ.

В България ОСП засяга пряко повече от 200 000 души – това е броят на работните места в сектора, включително регистрирани земеделски производители, тютюнопроизводители – и косвено цялото общество, като потребители и граждани. Ето защо синдикатите настояват всяко преустройство в отрасъла да се извършва след консултации със социалните партньори.

Сред проблемите на сектора у нас са раздробеността на земята, особеностите на земеделското производство, ниските доходи, неблагоприятните условия на труд, нерегламентираната заетост, ниско образователно равнище, както и условията на живот в селските райони. Наред с това продължителната безработица в отрасъла е над 21%, а в някои общини надвишава 35%. Това налага необходимостта от спешни мерки за осигуряване на заетост и достойни доходи за заетите в селското стопанство.

В рамките на Годишната отраслова среща особено внимание ще се обърне на осигурителните права на заетите в сектора, финансовото укрепване на солидарната пенсионна система и повишаването на адекватността на пенсиите. Синдикатите ще обсъдят и предложената актуализация на Закона за държавния бюджет и ще излязат с позиции.

Повече информация: тел.: 0899104080
Светла Василева, Председател на ФНСЗ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.