1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Скакалците стигнаха и до Арабския полуостров

Скакалците стигнаха и до Арабския полуостров

Насекомите вече месеци наред опустошават растителността и земеделските площи в страните от Източна Африка

Огромните ята скакалци, опустошили големи части от Източна Африка, достигнаха и Арабския полуостров. Насекомите са се разпространили вече до бреговете на Персийския залив.

Любителски кадри от региона показват, че скакалци има както в Саудитска Арабия, така и в Кувейт, Бахрейн и Катар. От Организацията по прехрана и земеделие към ООН потвърдиха наличието им и по югозападния бряг на Иран. ФАО съобщава и за големи ята, нападнали разкъсвания от гражданска война Йемен, в най-южната част на Арабския полуостров.

Скакалците вече месеци наред опустошават растителността и земеделските площи в страните от Източна Африка. Размножаването им се улеснява от необикновено дъждовното време в региона, където хората и без това гладуват заради суши, военни конфликти и високи цени на храните.

В засегнатите държави предстои сезонът на жътвата и последващата сеитба за втората реколта. Според ФАО има сериозен риск от масов глад, ако международната общност не помогне за справяне с проблема. Най-застрашени в момента са Кения, Етиопия и Сомалия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.