Храните, произведени от насекоми, все още не могат да се наложат сред германските потребители, въпреки че експерти ги хвалят като ценни източници на белтъчини с голям принос към решението на климатичните проблеми. Редица немски стартъп-компании вече се отказаха от бизнеса.
Продукти като кюфтета и протеинови блокчета, съдържащи скакалци или ларви на други насекоми все по-рядко се откриват по стелажите в супермаркетите на Федералната република. Изчезват дори и от магазините за биопродукти, след като първоначалното любопитство на потребителите отстъпи.
За известно време търговците в Германия промотираха продуктите, очаквайки, че те ще се превърнат в пазарен хит. Това засега не се случва, макар че никой не отрича възможността успехът да дойде на по-късен етап. Повечето хранителни експерти смятат, че този етап ще настъпи най-рано след 10 или повече години.
Слабите резултати от продажбите нямат чисто рационално обяснение. Хранителната стойност на насекомите може и да е спорна, но в други региони на света тези безгръбначни се смятат за деликатес. Не така е в Европа, макар и тук да се консумират безгръбначни като миди, октоподи и други. Според експертите неуспехът се дължи на прекалено високия емоционален праг у европейците.