1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Слаб старт за храните, произведени от насекоми

Слаб старт за храните, произведени от насекоми

Храните, произведени от насекоми, все още не могат да се наложат сред германските потребители, въпреки че експерти ги хвалят като ценни източници на белтъчини с голям принос към решението на климатичните проблеми. Редица немски стартъп-компании вече се отказаха от бизнеса. 
 
Продукти като кюфтета и протеинови блокчета, съдържащи скакалци или ларви на други насекоми все по-рядко се откриват по стелажите в супермаркетите на Федералната република. Изчезват дори и от магазините за биопродукти, след като първоначалното любопитство на потребителите отстъпи.
 
За известно време търговците в Германия промотираха продуктите, очаквайки, че те ще се превърнат в пазарен хит. Това засега не се случва, макар че никой не отрича възможността успехът да дойде на по-късен етап. Повечето хранителни експерти смятат, че този етап ще настъпи най-рано след 10 или повече години.
 
Слабите резултати от продажбите нямат чисто рационално обяснение. Хранителната стойност на насекомите може и да е спорна, но в други региони на света тези безгръбначни се смятат за деликатес. Не така е в Европа, макар и тук да се консумират безгръбначни като миди, октоподи и други. Според експертите неуспехът се дължи на прекалено високия емоционален праг у европейците. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.