1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. След 8-годишни изследвания учени дешифрираха генома на овцата

След 8-годишни изследвания учени дешифрираха генома на овцата

Разкрити са тайни, свързани с храносмилателната й система и дебелата й вълна

След 8-годишни изследвания учени дешифрираха генома на овцата и по този начин разкриха тайни, свързани с храносмилателната й система и дебелата й вълна, съобщи Франс прес. Учените установили, че овцата се е отделила от козата и други преживни животни преди около 4 милиона години. Изследването е извършено в Австралия от учени от 26 научни институции от 8 страни.

Дешифрирането на генома позволи да бъдат идентифицирани гени, благодарение на които овцата има дебела вълна. То разкри също генетични характеристики на храносмилателната й система, които й позволяват да се храни с треви с ниско качество. Стомахът на овцата включва 4 камери.

Резултатите от изследването създадоха най-цялостната досега картина за биологичните особености на животното, а това открива перспективи за разработване на терапии срещу болестите по овцете, пише БТА.

Учените сравнили генома на овцата не само с този на човека, но и с геномите на други животни - крави, свине, кози. Изследването довело до идентифицирането на някои гени, свързани с производството на вълна, и на други, които са изиграли роля за еволюцията на стомашната камера, която разтваря растенията за по-добро храносмилане. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.