След столетия в Източните Родопи се роди първото зубърче

Снимка:

Засега малкото все още няма име, не е известен и полът му

Първото зубърче в Източните Родопи се роди на 17.06.2015 в дивечовъден участък „Студен кладенец”.

Зубърчето е първото родено след столетия в Родопите. Засега малкото все още няма име, не е известен и полът му. Очаква се това да стане ясно в следващите дни, когато малкото укрепне и излезе на открито.

Зубрите бяха докарани от Германия в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ през октомври 2013. Това бе първата стъпка в реинтродукцията на зубри в Родопите, осъществена от фондация „Новото тракийско злато“ и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ в партньорството с холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България. Голямата цел на проекта е да възстанови и запази изключителната дива природа в Източните Родопи, един о тнай-богатите на биоразнообразие райони в Европа.”

Зубрите са световно застрашен вид, ключов за отворените горски екосистеми и символ на възвръщането на дивата природа в Европа. Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед, но е по-едър. Зубърът е изчезнал от дивата природа в България през Средновековието, а в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство „Воден” в Североизточна България.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.