1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Следващият програмен период – предизвикателство за земеделската политика на България

Следващият програмен период – предизвикателство за земеделската политика на България

В Добрич се проведе кръгла маса, посветена на следващата ОСП

Много е важно всеки земеделски производител у нас да изкаже предложенията си относно следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на ЕС. Обществените дискусии са формата, в която това може да стане. Това каза в Добрич председателят на УС на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов. В добруджанския град се проведе четвъртата кръгла маса от поредицата дискусии, чрез които се цели обобщаване на позицията на страната и визията ни за ОСП през 2014–2020 г. Срещи от подобно естество дават възможност на всеки земеделец да представи виждането си за своя собствен бизнес и от какво се нуждае, за да се развива той.

Общественият дебат за бъдещето на ОСП и мястото на България в европейското земеделие се проведе съвместно с депутата от ЕП Мария Неделчева, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европарламента.

Справедливото разпределение на директните плащания за земеделските производители е сред най-важните теми, които ще се отстояват от страната ни, подчерта на срещата Мария Неделчева. Сега българските стопани получават около 40% от това, което вземат техните колеги в европейските страни. Депутатът от ЕНП е внесла декларация за изравняване на субсидиите за старите и новите членки на ЕС и това среща остри реакции от страни като Германия, Франция и др. Сега, след два месеца ожесточени дебати, позициите се сближават и държавите от Иберийския полуостров вече са на наша страна, а французите не са толкова силно сплотени с германците.

Няма да допуснем да ни бъдат отнети средства (20%) от Първи стълб – директни плащания, макар колегите от развитите страни да искат повече във Втори стълб – развитие на селските райони, категорична беше Мария Неделчева. В продължение на десетилетия те са се възползвали от възможностите на Първи стълб, така че това ще е още една несправедливост към новите страни-членки на ЕС, заяви още тя. Сред приоритетите в земеделската политика на ЕС е започването догодина на изготвянето на Зелена книга за промотиране на европейските продукти.

До момента е ясно, че не достигат средства по мярка 121 на ПРСР в частта за земеделска техника, допълни Христо Цветанов. Необходимо е да се заяви желание за по-сериозно финансиране по тази мярка, защото паркът от земеделска техника в страната е недостатъчно обновен. Все още е налице и проблемът с придвижването на документите и спазването на сроковете по Програмата за развитие на селските райони, отбеляза Христо Цветанов. Очаква се около 141 млн. лева да бъдат прехвърлени в мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от други неатрактивни мерки, посочи още председателят на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

 
Вижте видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.