1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Соларна инсталация дадена на съд заради заслепяване

Соларна инсталация дадена на съд заради заслепяване

Фермер със зеленчукова градина съди своя съсед

Спор за соларни панели стигна до съда в германската провинция Бавария. Фермер със зеленчукова градина съди своя съсед, който притежава фотоволтаична инсталация, изтъквайки, че отраженията от модулите го заслепяват.
 
Слънчевите панели са поставени преди 9 години на ливадата на майстор-месар, който използва произведеното електричество за да захранва малка кланица, магазин, ресторант и хотел. Модулите са издигнати на такава височина, че под тях могат да пасат овце.
 
Още при изграждането на инсталацията съседът, който управлява градинарско стопанство, е изразил опасения, че отраженията от панелите ще го заслепяват. Тогава подава и възражение срещу разрешителното за строеж, но то е отхвърлено. Сега обаче има нова оценка от местните власти, която потвърждава, че през пролетта и есента всеки ден има промеждутък от около 15 минути, през които отразените лъчи действително светят право в очите на градинаря, ако той застане на определено място пред къщата си.
 
На първа инстанция съдът определи, че месарят трябва да издигне дъсчена ограда, която да предотвратява това заслепяване. Идеята за тази ограда е месаря, който ще я издигне с дървесина от собствената си гора. Тя ще бъде 3 метра висока и 50 метра дълга и ще стои там две години. След това трябва да бъде заместена от жив плет.
 
Решението обаче не е по вкуса на градинаря, който отнесе делото до по-горна инстанция, настоявайки за парично обезщетение. В иска си той изтъква, че оградата и живият плет ще му загрозяват гледката, затова предлага ответникът да му плати 180 хиляди евро за понесените мъки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.