1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Според канадски психолози червеното месо има успокояващ ефект при мъжете

Според канадски психолози червеното месо има успокояващ ефект при мъжете

Изследването е проведено в университета „МакГил”

Жените, които искат да успокоят съпрузите си след стресиращ ден, могат да им приготвят пържола. Противно на популярното мнение, че червеното месо прави мъжете агресивни, канадски психолози открили, че то всъщност има успокояващ ефект, съобщава Дарик Радио.

Според психолога Франк Качаноф от университета „МакГил” в Монреал схващането, че червеното месо предизвиква агресивно поведение, вероятно датира от времето на нашите прародители, които трябвало да ловуват диви животни, за да си набавят храна. За целите на експеримента си Качаноф помолил 82 мъже да разгледат снимки, някои от които на месо. След това им било казано, че могат да „накажат” свои колеги участници в експеримента, ако са направили грешка при сортирането на снимките.

Експертите смятали, че снимките, изобразяващи месо, ще накарат мъжете да налагат повече наказания, пише БГНЕС. Но всъщност те ги успокоили и намалили агресивността им. Причината за това може да е, че месото предизвиква асоциации за хранене със семейство и приятели. „Логично е нашите предци да са били спокойни, тъй като са били заобиколени от приятелите и семейството си по време на хранене.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.