Срещи на АСЖБ в Добричко и Силистренско

Местните сортове се нуждаят от рамо сред златото на Добруджа

Като средно добър определиха добива на пшеница от 500-550 кг от декар, учените от Добруджанския земеделски институт и земеделски производители от района на среща с представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България, организирана от тях. Поради стресовете на природата добивът е с около 20-25 % по нисък в сравнение с миналата година. Учените  обаче поставиха остро проблема за съхраняване на качествените български сортове, които не дават по-лоши добиви, както и за нуждата от почвена стратегия в района."Не може при 10 милиона дка пшеница да има само един милион, които да са от качествена група  А1 В1  група и  да очакваме да добием 50% качествена пшеница", обобщи проф. Иван Киряков от Земеделския институт в Генерал Тошево. И го допълни  като причина за очакваното поскъпване на хляба. Колегите му  отчетоха някои груби грешки на производители като 80-100 кг амониева селитра в рамките на един вегетационен период. Изводът е да щадим почвения си ресурс, особено в щедро надарена земя, каквато е Добруджа. Истинска демонстрация за това бе най-голямата кооперация в района, в с. Професор Иширково, край Силистра. Тя осигурява 160 работни места и единствената със собствен синдикат. В 2000 декара от общо 30 000, с типични зърнено-житни култури, кооператорите отглеждат кайсиеви, черешови и  прасковени градини, кориандър, резене и гледат пчели.

Върхът в нетрадиционните демонстрации бе успешния добив на шафран в полетата на Фатме край с. Дулово. Годината е четвърта, най-доходна при шафрана, за  да се оправдае инвестицията. И то се случва, изплува от  шафрановото си море младата жена.

Гроздето, смокините, пъпешите и кайсиите край Двореца в Балчик, смесени с мед, се оказаха подходящи за нетрадиционен вкус на виното в избата край Двореца. А младата винопроизводителка Ана Колева - експериментатор с женския вкус към виното.    

А Дунавския залез на Силистренското село с. Ветрен зареди журналистите - да дочакат рибарите на село Ветрен, край резервата Сребърна, от поредния улов. Оказа се не толкова богат. Но пък натежал от надежди - да се развие туризма и да задейства проекта на Сдружението им за рибена борса.

Гледайте още за даровете на Добруджа в предаването Говори България, тази неделя от 18:00 часа.

Автор: Ваня Манолова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.