1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стимулиращият ефект на кафето съществува единствено в човешкото съзнание

Стимулиращият ефект на кафето съществува единствено в човешкото съзнание

Това показа проучване направено върху 88 доброволци на възраст от 18 до 47 години

Стимулиращият ефект на кафето може би съществува единствено в човешкото съзнание, показва експеримент, извършен от изследователи на Университета в Източен Лондон, съобщава Дарик радио.

Те поканили 88 доброволци на възраст от 18 до 47 години, които са непоправими кафеджии и изпиват минимум по две чашки кафе дневно. На част от тях им предложили кафе с кофеин, но им казали, че е без кофеин. На другата част обратното - дали им безкофеиново кафе, но им казали, че е с кофеин. След консумацията доброволците участвали в серия от тестове за оценка на умствената дейност, реакциите и настроенията.

Тези, които изпили истинско кафе, демонстрирали подобрени показатели на теста, в който трябвало да се определи с какъв цвят е написана дадена дума. Например, показали им надпис с думата "син", която обаче била изписана със зелен цвят. Тази група обаче не демонстрирала по-бързи реакции.

В същото време онези, които са мислели, че пият истинско (но всъщност безкофеиново) кафе, демонстрирали по-добри показатели както в теста за цвета, така и за бързина на реакцията. Резултатите от изследванията показват, че влиянието на кафето до голяма степен може да е обусловено от нашите очаквания, коментира Дениъл Милър, автор на статията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.