Стоп на експериментите с маймуни

НАСА възнамерява да изхарчи 1,75 милиона долара от държавните средства за експерименти с маймуни

Организацията на борците за правата на животните „Хора за етично отношение към животните” настоява от НАСА да прекрати експериментите с маймуни и смята да се обърне по този въпрос към Конгреса на САЩ, се посочва в изявление на организацията, цитирано от РИА Новости.

„НАСА наскоро обяви шокиращите си планове да изхарчи 1,75 милиона долара от държавните средства за експерименти с 28 маймуни, които трябва да бъдат подложени на облъчване, еквивалентно на това, което човек получава в течение на три години в космическото пространство. Тези маймуни ще бъдат измъчвани, ще живеят в клетки и ще бъдат използвани в експерименти за оценка на щетите, нанасяни от радиацията върху мозъка и органите. Всички маймуни, използвани по-рано в подобни експерименти страдаха от смъртоносни видове рак и заболявания на главния мозък”, пише в изявлението.

Еколозите твърдят, че поради анатомичните и физиологичните различия между видовете при експериментите с животни не се получават данни, които могат да са напълно приложими към хората.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.