1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Студенти изведоха формулата за идеалната коледна елха

Студенти изведоха формулата за идеалната коледна елха

Тя трябва да е украсена с 37 топки

Студенти от университета на Шефийлд са извели формулата на идеалната коледна елха, съобщи в. "Метро", цитиран от БТА. 20-годишните бъдещи математици Никол Райтъм и Алекс Крейг са извършили изследвания на тема правилно оформление на коледната елха по поръчка на верига от британски универсални магазини.

Според изчисленията на начинаещите математици, коледната елха трябва да е украсена с 37 топки, а на върха й да има звезда или ангел, чийто размер не бива да надхвърля една десета от височината на самата елха. Идеалната дължина на гирляндите за елхата трябва да е 920 сантиметра.

Необходимата дължина на гирляндите може да бъде изчислена, като се умножи височината на дървото в сантиметри по числото Пи (3,14). Ако например дървото е високо 183 сантиметра, гирляндите трябва да са дълги 574 сантиметра.

Райтъм и Крейг съобщават, че са създали формулата само за около два часа. Студентите са изразили надеждата, че резултатите от работата им ще са полезни за хората, които ще си купуват елха и украшения за нея за Коледа и Нова година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.