Светлана Боянова: Нашите вътрешни проблеми допълнително усложняват прилагането на зеленото плащане

Kомисарят по земеделие Фил Хоган запозна депутатите с приоритетите в ръководения от него ресор през 2015 г.

Председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова участва в изслушването на комисаря по земеделие Фил Хоган пред Комисията по земеделие в Европейския парламент. Ето как тя обобщи важните акценти в предаването „Преди всички“ по програма Хоризонт на БНР.

В рамките на последното за тази година заседание на комисията Агри, комисарят по земеделие в Европейския парламент Фил Хоган запозна депутатите с приоритетите в ръководения от него ресор през 2015 г. Аз като председател на Института за агростратегии и иновации смятам, че съм длъжна да следя детайлно и подробно всичко, което се случва в Брюксел, защото то има пряко отражение върху българските земеделски производители, върху преработвателите, върху развитието на самите селски райони.

Фил Хоган започна с това, че негов личен приоритет по отношение на програмата му за 2015 г. ще бъде опростяването на правилата. Ние знаем, че новите правила са много различни. За мен лично те не са много сложни, но е ясно, че когато земеделският производител има работа, той няма време да седне и да изчете абсолютно всичко. Действително има нужда от опростяване и комисар Хоган каза, че на първо място ще се занимае с регламентите. Има около 200 регламента на Комисията, които се прилагат в рамките на общата организация на пазари и те ще бъдат ревизирани наново. Освен това новият режим по директните плащания ще бъде преразгледан. Тук искам да кажа, че ми направи впечатление колко силно членовете на Европейския парламент и по-специално на комисията по земеделие: Алберт Дес и Паоло ди Кастро – те са също и координатори по земеделската дейност на най-големите политически партии в Парламента, на ЕНП, Социалдемократи и т.н. – настояват позеленяването, този нов елемент в ОСП, да бъде отложен за догодина. В отговор обаче комисарят Хоган подчерта, както направи и на предходното си изслушване през октомври, че той няма да отложи реформата с позеленяването, реформа, която не се е прилагала дори една година. Това беше категоричното му мнение. Аз това исках да го чуя със собствените си уши. Хората не са съвсем наясно това ще се случва ли, няма ли – тези промени, свързани с позеленяването... А то ще се окаже трудност и проблем не само за земеделците, но и за администрацията.

Всички се надяват на поредно отлагане по тази тема. Колкото и да се отложи обаче нещо, то със сигурност ще проработи в определен момент и аз призовавам и властите, и земеделците въпреки всичко да се готвят упорито за позеленяването, защото аз знам – ние като българи, знаейки, че нещо се отлага малко изоставаме, забавяме темпото и в един момент, колкото и да е отложено – пак не сме готови. Истината е, че щом такива сериозни държави като Франция и Германия поставят въпроса за отлагането на позеленяването – разбира се, от името на политическите си партии – изглежда, че то е проблем и че определено готовността не е на нивото, на което ни се иска. Имаше известно забавяне и в дефинирането, и в изработването на конкретни правила за прилагането на зелените плащания. В България ние имаме и усложнения при изпълнението, защото нямаме добра информационна система... От гледна точка и на това, че при нас правното основание за първи път се въвежда от тази кампания като условие, за да кандидатстваш. Т.е. нашите вътрешни проблеми допълнително усложняват прилагането на зеленото плащане. Даже въпроса за правните основания виждам при земеделците едно такова хаотично настроение – надяваме се, че пак няма да влезе, че ще го отложат... Не. По-скоро аз смятам, че всички трябва да се готвим при кандидатстването с правните основания, да се забързаме със споразуменията – там, където – за масиви говоря – там, където не са се случили, да се направят бързо, да се издават заповедите за доброволно споразумение или за служебно разпределение, за да могат спокойно да бъдат заявени площите и да не стане така, че да загубим пари, защото не сме заявили достатъчно земя!

Около 3 милиона хектара годишно се заявяват по схемата за директните плащания. Така че нека да се мобилизираме и да нямаме никакви забавяния.

Преди дни европейски неправителствени организации изпратиха писмо, с което алармираха, че Програмите за развитие на селските райони в много от страните-членки са неадекватни по отношение на екологията. Бележките на Комисията за България бяха доста, поради това, че не беше свършена добре работата от предходното правителство – искам да ме разберете правилно, това не е политическо говорене – напротив, аз като експерт и без Комисията да ми каже смятам, че има още доста работа и особено по екологичните мерки, екологичното земеделие, климата, опазването на почвите... И смятам, че неправителствените организации са прави в тази си преценка. Въпросът е, че като цяло Програмите за развитие на селските райони и тяхното одобрение се забавиха и това беше едно от другите основни положения в изказването на комисар Хоган. Той каза, че до момента 116 програми от общо 118 са получили бележки по тази тема и реално само 8 програми ще бъдат приети до края на тази година. И още 13-15 са готови за приемане през следващата година. А всички останали програми ще бъдат прехвърлени за одобрение през втората половина на 2015 г. Което, разбирате, като цяло е проблем. Аз виждам усилията на Министерството в този им екип – смятам, че те ще се справят с тази тежка задача, защото сигналите, които дават, са точни.

По отношение на сдружаването на земеделските производители знаете, че аз от името на Института, съм обявявала многократно, че това е тема, която ще става все по-актуална. И действително призовавам земеделците да й обърнат много сериозно внимание. Преди изслушването на комисаря Хоган имаше представяне на доклад на Комисията във връзка с проблемите със сдружаването в някои страни-членки. И в тази връзка казаха, че през 2018 г. ще бъдат приети нови законодателни мерки, които ще насърчат сдружаването на земеделските производители.

В доклада се посочват две основни причини земеделците да не се сдружават: едната е сивата икономика. Когато си в организация на производители, със сигурност трябва да излезеш на светло и да покажеш оборота, който имаш. Проблем, който и ние имаме, въпросът е как да го решаваме и адресираме... Другият е в мисленето, проблемът с доверието между хората – да не би да ни измамят. Така че тези два проблема трябва да намерят решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.