1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светослав Симеонов: 2 млрд. лв. вече са договорени по Програмата за развитие на селските райони

Светослав Симеонов: 2 млрд. лв. вече са договорени по Програмата за развитие на селските райони

Снимка:

1,2 млрд. лв. от тези субсидии са изплатени

Въпреки песимистичните твърдения, че няма интерес към Програмата за развитие на селските райони поради забавения процес на обработка на проектите, вече са договорени 2 млрд. лева. Това каза Светослав Симеонов, председател на Държавен фонд „Земеделие”, предаде Агенция "Фокус".

1,2 млрд. лв. от тези субсидии вече са изплатени. Това са реални пари, които са подпомогнали модернизацията на българското земеделие. Въпросът с прехвърлянето на средствата от една към друга мярка на програмата е много важен. Когато България е планирала преди четири-пет години областите, в които земеделието се нуждае от средства, явно не са направени най-добрите преценки, отбеляза Симеонов. Конкретен пример – за обучение на земеделци са предвидени 220 млн. лева. При 7 млн. население това значи всички да станем земеделци. Именно от малко атрактивните мерки България поиска нотификация пред Брюксел за прехвърляне на средства към мерките, за които има интерес.

Цялата сума, която България може да усвои по Програмата за развитие на селските райони, е 7 млрд. лева. Това трябва да стане до 2013 г. и искреното ми желание е да бъдем оперативни както ние като администрация, така и земеделците, за да може тези средства да бъдат усвоени, каза още Светослав Симеонов.

Председателят на Държавен фонд „Земеделие” откри среща-дискусия на тема „Развитието на селското стопанство в област Шумен”. С над 200 производители от региона експерти от Министерството на земеделието и храните и ДП „Земеделие” дискутират по темите: „Състояние на животновъдството и приоритети за развитието му”, „Програма за развитие на селските райони - мерки и възможности за участие на земеделски производители”, „Гаранционният фонд - стъпка към стабилизиране на млечното животновъдство - възможности и механизми за подпомагане” и „Финансиране на земеделски производители през 2011г. чрез предоставяне на кредити и субсидии от националния бюджет”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.