1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Свине пазят летището на Амстердам от птици

Свине пазят летището на Амстердам от птици

Аерогарата Схипол е най-голямата в Нидерландия

И още нещо любопитно за финал. Пилотен проект в буквалния смисъл на думата. Летището на Амстердам вече ще бъде пазено от свине. Но не от двукраки нарушители, а от пернати.
 
Вместо да поставят плашила, или да плащат на хора да гонят ятата диви гъски, които са опасни за самолетите, от администрацията на Схипол, аерогарата на нидерландската столица, са назначили 20 свине. Животните пасат на площи между пистите за кацане  и излитане, използвани за земеделие. Със самото си присъствие свинете пречат на птиците и ги отказват от доближаване на местата, където биха могли да се сблъскат със самолетите.
 
По думите на фермера, който е собственик на свинете, те се хранят с останалото неприбрано захарно цвекло, засято на площ от два хектара между две от пистите. А когато дивите гъски не намират храна, те вече нямат причина да кацат край летището.
 
Аерогарата Схипол е най-голямата в Нидерландия и със 71 милиона пасажери годишно заема третото място по натовареност в Европа, след Лондон-Хийтроу и Париж. Сред особеностите на това летище са магистрала и плавателен канал, минаващи под една от пистите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.