1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Търсенето на храни по света ще нарасне със 70% до 2050-а

Търсенето на храни по света ще нарасне със 70% до 2050-а

Снимка:

България може да допринесе за решаването на продоволствените проблеми с производството на плодове и зеленчуци

Търсенето на храни в света ще се увеличи със 70 процента до 2050 г., съобщи за Дарик евродепутатът Мария Неделчева, като цитира доклад на ООН за прехраната и земеделието. Според Неделчева основната цел на Европейския съюз е да успее да произвежда достатъчно разнообразни и качествени хранителни продукти, за да не се налага внос от трети страни. Акцентът трябва да падне върху биологичното земеделие. Евродепутатът постави началото на дебат по Общата селскостопанска политика.

На въпрос дали само биопродуктите ще бъдат проблемни за ЕС, Неделчева коментира, че е достатъчно да бъде цитиран вносът на месо от трети страни, особено страните от Латинска Америка. Тя допълни, че 80 на сто от натуралните сокове в ЕС са внос от Бразилия.

„Категорично не смятам, че ще ни липсват само биопродуктите. Предизвикателството е Европа да бъда самодостатъчна за себе си и така да осигурим подкрепа за основните сектори – и зърно, и зеленчуци, и месопроизводство, че да задоволяваме тези си нужди и да нямаме нужда от внос, защото тук се повдига един много голям въпрос – вносът на продукти и изискванията към тях. В ЕС изискванията са най-високи по отношение на качеството на продуктите.

Мария Неделчева допълни, че България може да допринесе за решаването на продоволствените проблеми с производството на плодове и зеленчуци, както и традиционните български млечни продукти като кисело мляко, сирене и кашкавал. Евродепутатът каза още, че засега зърнената политика не е обсъждана, но със сигурност, когато се стигне до дебат по нея, ще бъдат засегнати и съмненията за картелни споразумения за цените на хляба и олиото у нас. Неделчева допълни, че картелите в хранителния сектор не са прецедент за Европейския съюз и дори в други страни има осъдени производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.