1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тайпан, черна мамба, кобри и гърмящи змии са част от богата колекция, представена във Вършец

Тайпан, черна мамба, кобри и гърмящи змии са част от богата колекция, представена във Вършец

Колекцията е на Тракийското херпетологично дружество и е една от най-богатите в цяла Югоизточна Европа

Любителите на екзотични животни имат възможност да видят на живо част от богатата колекция, изложена в Народно читалище “Христо Ботев” във Вършец. Колекцията е на Тракийското херпетологично дружество, каза Красимир Кръстев, доктор по зоология и председател на дружеството, предаде Агенция "Фокус".

Показани са над 37 вида различни влечуги като змии, гущери, паяци и жаби, уточни той. Представители от най-отровните змии от Африка, Америка, Индия могат да се видят до 22 октомври в града. Посетителите могат да наблюдават на живо тайпан и черна мамба, които са двете най-опасни отровни змии и могат да се видят само на три места в Европа - Москва, Лондон и сега в тази колекция. Зоотерариумът е в града след обиколка из съседните градове Враца, Монтана и Берковица.

Изложените екземпляри са интересни заради това, че те рядко се експонират в терариуми, каза още Кръстев. В аквариумите има и зелена мамба, няколко вида кобри, гърмящи змии, смокове, анаконди, питони и игуани, хамелеони и паяци, скорпиони, водни дракони и други подобни влечуги, уточни д-р Кръстев. Така любителите на екзотични животни могат да се запознаят с широк кръг от семейството на влечугите. Тази колекция е една от най-богатите в цяла Югоизточна Европа, уточни той. След Вършец колекцията от влечуги ще замине за Велико Търново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.