1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: В какви съдове трябва да произвеждате и съхранявате виното, за да бъде то качествено

Тази седмица в АГРОФОРУМ: В какви съдове трябва да произвеждате и съхранявате виното, за да бъде то качествено

И още: Какви средства ще бъдат прехвърлени към мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”

В новото издание на АГРОФОРУМ, по традиция, ще продължим темата за мерките по ПРСР. Тази седмица ще ви представим една от най-атрактивните – 112. Както знаете, тя е за създаване на стопанства на млади фермери. Само че… няма да ви разясняваме как можете да кандидатствате. Защото нейният бюджет от 102 млн. евро е напълно изчерпан. Сега е време да видим как младите фермери трябва да оползотворяват средствата и какво трябва да направят, за да са готови за проверките, които започват от септември.

И ако младите земеделски производители са получили своя стимул, за да създадат стопанства, то стимул за производителите на рапица са високите цени на продукцията им. Това пък е добре, защото, за да покрием квотите на ЕС за производство на биогорива, ще ни трябват 70 млн. дка с тази маслодайна култура. За да помогне на стопаните, френска семенарска компания организира за тях семинар в Добрич, посветен на хитовата култура. Какво научиха фермерите – ще научите и вие, ако гледате тази седмица предаването АГРОФОРУМ.

Темата определено е актуална, защото сеитбата на рапицата вече чука на вратата. Но не само тя – докато едни ще сеят, други пък се стягат да берат плодове. Кои ли? Лозарите, естествено! А винарите пък стягат старите бъчви, за да ги напълнят отново със скъпоценната течност, за която древногръцкият философ Плутарх е казал, че е „най-полезната сред питиетата и най-вкусната сред лекарствата”. Само че… бъчви ли? Живеем в 21-ви век все пак! Не пропускайте АГРОФОРУМ, особено ако и вие произвеждате вино в домашни условия, за да видите модерната алтернатива на старите дървени съдове. И имайте предвид, че качеството на напитката на боговете зависи не само от гроздето и майсторлъка ви, а и в голяма степен от това в какви съдове ще я произведете и как ще я съхранявате. Така че, за да имате с какво да се похвалите пред приятелите, когато ги поканите у дома на маса, последвайте нашите съвети.

И след този ценен репортаж, който мнозина от вас ще гледат с интерес – да се върнем пак на рапицата. Преди сеитбата е добре да си направим равносметка от изминалата стопанска година. Някои производители твърдяха, че тя не била от най-рапичарските. Да, но други пък с гордост показаха своите резултати – над 450 кг от декар! Как са го постигнали – вижте в репортажа, който сме ви подготвили.

И за да завършим темата подобаващо, накрая ще ви покажем и най-важните растителнозащитни мероприятия при отглеждането на рапица.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.