1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тежки поражения за селското стопанство на Ла Палма

Тежки поражения за селското стопанство на Ла Палма

За щастие няма ранени или жертви

Изригналият в средата на септември вулкан Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма разруши не само къщи и пътища, но и големи селскостопански площи, погребани под лава и пепел. Най-потърпевши са банановите плантации на острова.
 
Вулканът е активен от 19 септември и продължава да бълва лава, пепел и дим. Нанесените досега щети са огромни, а експертите все още не могат да кажат със сигурност докога ще продължи изригването. Прогнозите са за няколко месеца.
 
За щастие досега няма ранени или жертви, но горещата лава изпепели стотици сгради, от които бяха евакуирани повече от 6 хиляди души. На места лавата е с дебелина 15 метра и ще минат месеци, преди да изстине. Под нея до момента са повече от 300 хектара селскостопански площи, върху които през следващите десетилетия нито ще може да се отглежда нещо, нито да се строи. Изчисленията на регионалното правителство са за щети в размер на най-малкото 400 милиона евро.
Кумбре Виеха
 
За Ла Палма селското стопанство е от голямо значение, най-вече с производството на банани, авокадо и лозя. Кумбре виéха обаче е унищожил 292 хектара бананови плантации, 92 насаждения с авокадо, 60 лозови масива и 18 животновъдни ферми. Застрашени от високите температури и пепелта са още 1200 хектара площи.
И тъй като вулканът продължава да е активен, има опасност да нанесе още щети. Съвсем скоро лавата ще залее единствения път до 400 хектара бананови плантации, от които всяка година се берат 20 000 тона плодове. Отглеждането на банани генерира 50% от брутния вътрешен продукт на Ла Палма и дава хляб на 10 хиляди семейства. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.