1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ТИЙНЕЙДЖЪРИ СПЕЧЕЛИХА ПРИЗОВЕТЕ В КОНКУРСИТЕ НА ЗЛАТНА ПРАСКОВА 2022 В ГАВРАИЛОВО

ТИЙНЕЙДЖЪРИ СПЕЧЕЛИХА ПРИЗОВЕТЕ В КОНКУРСИТЕ НА ЗЛАТНА ПРАСКОВА 2022 В ГАВРАИЛОВО

„Златна праскова“ е най-значимото събитие в летния календар на общината

 

         Тийнейджъри спечелиха наградите в конкурсите за надяждане с праскови, най-бързо правене на компот и най-бързо сортиране на вкусния плод. Иван Павлов и Богомил Памуков от Гавраилово направиха за по-малко от 3 минути компот от белени праскови. Заедно с тях се съревновава отборът на София и Никол, които изключително прецизно белеха и изрязваха малки парчета от вкусните плодове. В конкурса за сортиране на праскови първо място спечелиха 11-годишните Анита Монева и Десислава Йорданова от Гавраилово. Иван Павлов от Сливен бе фаворит и в изключително оспорвания конкурс за най-бързо ядене на праскови. В него се включиха 20 младежи. 6-годишната Зоя Колева от Гавраилово стана носител на короната „Мини Мис Прасковка“. С лицеви опори и планкове впечатли журито в конкурса 5-годишният Стилиян Енчев от Сливен, който спечели титлата „Мистър Прасковка“.

Димитър Стойков от с. Малко Чочовени бе отличен с два приза - за най-голяма праскова и за най-добра ракия от вкусните плодове. Във фолклорната програма се включиха повече от 150 участници от танцови формации от страната. Наградите в конкурсите връчи кметът на Гавраилово Димитър Андреев. Празникът се превърна в незабравимо преживяване за малки и големи и спечели нови приятели от различни кътчета на страната. Всички гости имаха възможността да опитат сладко от праскови, направено по традиционна рецепта, както и да получат съвети при отглеждане на насажденията.

„Празникът „Златна праскова“ се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейности на земеделските производители. Вече 20 години той съхранява културните традиции и обвързва съвременните научни постижения с богатото фолклорно наследство“, каза кметът на Гавраилово Димитър Андреев. Той изрази благодарност за подкрепата при организацията на форума на Общински съвет - Сливен и на компании за препарати за растителна защита и прикачен инвентар.

 „Златна праскова“ е най-значимото събитие в летния календар на общината. Гавраилово е столица на Долината на прасковите и се надявам да възвърнем славата си в производството и преработката на плодовете“, посочи от своя страна кметът на Сливен Стефан Радев. Той пожела успешна реколта на производителите. Гости на събитието бяха и областният управител на Сливен Веселин Вълчев, главният директор в Национална служба Съвети в земеделието Димитър Ванев, общински съветници, бизнесмени. Традиционно в проявата участва и Институтът по овощарство в Пловдив. Проф. Заря Ранкова запозна производителите с новите технологични разработки при отглеждане на праскови. Празникът се осъществява под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.