1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тон френско сено струва 250 евро

Тон френско сено струва 250 евро

От местност Кро в южна Франция и носи обозначение със защитено географско наименование.

Във Франция обозначението обикновено се слага върху вина и сирена, но сеното от Кро прави изключение. От 1997 година насам то е първият и засега единствен продукт с този етикет, който не е предвиден за консумация от хората. Правилата за признаване на статута повеляват при производството на продукта да не се ползват препарати за растителна защита.

Такива няма в сеното, което в най-скъпия си вариант съдържа до 32 вида треви, билки и цветя, като 5 от тях са задължителни, за да може то да се нарича с това наименование. Друго правило е, че след връзването на балите, те не бива да престояват на открито, а още същия ден трябва да се приберат в плевнята.

Първата коситба през юни определя цената на втората и третата, тъй като само първата съдържа голямото разнообразие от растенията. Това сено се продава само на стопани, отглеждащи състезателни коне, и за него има голямо търсене във Великобритания, Германия и Обединените Арабски емирства. Следващите коситби са предвидени за овце и говеда.

Местността Кро обхваща около 600 квадратни километра и е характерна със своята камениста почва, натрупана там от наносите на големи реки преди последната ледникова епоха. Земята там от хилядолетия се използва като пасище за овце, но през миналия век този поминък до голяма степен е изместен от земеделие. Затова малкото останали незаети площи сега се ползват за ливади, от които се събира скъпото сено.

 

 

Етикети сено, Франция, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.