1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Топящият се лед под Антарктида отново замръзва в дълбочина

Топящият се лед под Антарктида отново замръзва в дълбочина

Резултатите са получени в рамките на мащабно изследване на планинската верига Гамбурцев

Ледът под антарктическата ледена шапка редовно се топи и образува водни джобове, които замръзват отново в дълбочина, съобщиха АФП и БТА, позовавайки се на американски учени.

Откритието може да преобърне известното за процеса за образуване на леда и да промени обяснението за увеличаването на ледените слоеве, тяхното движение и реакции към глобалното затопляне, пишат учените в сп. "Сайънс".

Специалистите досега смятаха, че ледените слоеве в Антарктида се образуват на повърхността и така се натрупват. Те обаче до неотдавна не знаеха какво се случва в дълбочина. Учените от Колумбийския университет изчислиха, че водата, която замръзва в дълбочина в Антарктида е до 24 процента от целия лед около Купол А - плато с височина 4206 м, което е най-високото в Източна Антарктида. То е с повърхност 9,8 милиона километра. Резултатите са получени в рамките на мащабно изследване на планинската верига Гамбурцев, която е по-голяма от Алпите, но е невидима, защото е под 3 км лед.

През 2008-2009 г. учените организираха експедиция и успяха да създадат триизмерни снимки на планинската верига, както и снимки на ледените пластове и водните слоеве.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.