1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Трънско - истината за животновъдството боде

Трънско - истината за животновъдството боде

Липсата на пазар и кланица, изключително ниски изкупни цени за живо тегло и за литър мляко

Липсата на пазар и кланица, изключително ниските изкупни цени за живо тегло и за литър мляко. Това са само част от ежедневните проблеми на животновъдите в Трънско. Сбор от стопани с различни животни  събра репортерът Ваня Манолова.

Изключително красивата  и съхранена природа, богатството на билки и  от другата страна - крайно  ниски изкупни цени за продукцията,  е противоречие, което боде из Трънско навсякъде. Всъщност тези,които гледат повече от 30 животни,  се броят на пръстите на двете ръце. Сред тях е семейството на Гергана Гигова, кметски наместник на с.Неделково, а отскоро и на  с.Парамун. Тя е запалила сина си Тодор и сестра му  животновъдството, но разбира колко им е трудно без кланница и пазар в района. А най-вече заради диктуваните от преминаващи прекупвачи цени: по 2.50 лв. за кг. телешко, живо тегло. Темата за ново ГКПП при село Петачинци и за фермерски пазар със Сърбия засега заглъхна.

Дъщерята и зетът на Гергана Гигова отглеждат калифорнийски червеи. Синът и Тодор  е говедовъд, който е на 33 години,но се е оказал неподходящ за млад фермер. Засега и тримата  не възнамеряват да се отказват.

В Неделково има още едно младо семейство животновъди, Ива Кирилова и съпругът и,които гледат освен телета и свине. Те споделят същите проблеми на изкупните цени и „забравеност“ на района. Отскоро  в българската част на с.Петачинци,  разделено през 1920-та година от граничната бразда, действа и рибарник.  Идеята и делото са  на един завърналия се  от Австрия млад трънчанин, Мартин Томов

Повече за Ждрелото,животновъдството и Бусинската керамика в Трънско, гледайте в предаването „Говори България“ тази неделя от 18.00 часа

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.