1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Три са номинациите за приза „Енолог на годината“

Три са номинациите за приза „Енолог на годината“

За първи път престижните отличия ще бъдат обявени на тържествена церемония в Пловдив в рамките на „Винария 2024“

Трима енолози се съревновават за приза „Енолог на годината“, организиран от Съюза на енолозите в България. За първи път престижните отличия ще бъдат обявени на тържествена церемония в Пловдив в рамките на „Винария 2024“.

Сред номинираните за Енолог на 2023 година е инж. Светла Рошлева, която завършва Университета по хранителни технологии /тогава ВИХВП/ преди 26 години. Стартира своята кариера във „Винекс Славянци“, където придобива своя професионален опит и любов към създаването на вина. През 2010 година е енолог във ВИ „Розова долина“ в Карлово, а от 2014-та името й се свързва с Винарна „Зеланос“.

svetla-roshleva
Работила е като мениджър „Продажби“ на енологични продукти. Светла Рошлева оприличава своята същност с Пино Гри и казва, че би споделила чаша шампанско с харизматичния Киану Рийвс.

Втората номинация е за Елизабет Портева. Тя е представител на новото поколение винари и е едно от разпознаваемите лица на българското вино. Завършила е „Технология на виното“ в УХТ и специализира в България и Нова Зеландия.

elizabet-porteva
Елизабет Портева е четвърто поколение винар и от 2013 година е енолог във Винарна „Бендида“, създадена от нейния прадядо в пловдивското село Брестовица. „Философията ми е да работя с български местни сортове – предимно Рубин и Мавруд, характерни за региона на Пловдив, по възможно най-щадящ метод, без добавки и филтриране“, споделя Елизабет Портева. Тя се вдъхновява, когато експериментира. От 2015 г. сътворява вина с минимална интервенция, натурални вина. Те са част от авторската й микро серия „by Elizabet“. Консултира изби и обучава винари в желанието си да бъде в помощ на българското винарство.

Третата номинация е за инж. Димитър Димитров. От 26 години се занимава с вино, след като завършва УХТ и приема професията си за призвание. „Не съм съжалявал никога за избора си. И двамата ми дядовци са били винари, отглеждали са лозя в Северна България.

dimitar-dimitrov
Вече 30 години съм в Пловдив, като започнах работа като технолог в „Нов живот“ в Брестовица, а по-късно професионалният ми път бе свързан 18 години с „Винпром Асеновград“. От 2018 г. работя за френската компания Marie Brizard“, сподели инж. Димитров. За него тайната да се прави хубаво вино е любов. „Любовта вдъхва живот. Майсторлъкът си е майсторлък. Ако нямаш желанието да вдъхнеш живот на виното, колкото и майстор да си, няма да се получи“, коментира Димитър Димитров. Той е на мнение, че хубаво вино може да се направи от всякакви сортове. Приветства любителите, които с желание създават вина и продължават традициите на предците си. „В селата използват директни сортове и правят домашно вино. От такова грозде и моите дядовци правиха вино. У нас преди години бяха популярни Алиготе, Юни блан, Ркацители, Памид – сортове с големи добиви, от които са създавали ентри левъл вина. Впоследствие част от тях преминават за производство на конячни вина, но последните години се налагат модерни тенденции“, каза Димитров. Той е не само добре познато име в бранша, но е и от знаковите лица, които развиват и популяризират асеновградския Мавруд през последните 20 години.

За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи награда „Млад енолог“ на обещаващ технолог. Победителят в конкурса „Енолог на годината“ ще стане известен на 21 февруари 2024 г. от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.