1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията и културата на различните етноси

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията и културата на различните етноси

Градски турове представят кухнята, историята и традициите на народностите в Града под тепетата

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият - „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур - „Османските перли на Пловдив“.

„Идеята е да представим различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство. Това не са просто обиколки на града с беседа от екскурзовод. Всеки един тур е замислен като вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни народности“, коментира Екатерина Терзиева, която организира инициативата.

Градският тур „Пловдив по арменски“ е първи в календара, тъй като според историците Пловдив е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Разходката започва от арменската църква “Сурп Кеворк” в Стария Пловдив, през къща “Хиндлиян” на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян. Програмата продължава с разговор с арменец златар за занаята му и с дегустация на ефирни отлежали арменски коняци. А след подробна беседа за историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, следва обяд с най-вкусните арменски ястия като съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг.

food

Значима е и турската общност в Пловдив, която наброява над 3000 души. Някои от най-вкусните блюда от турската кухня, включително и пищни ориенталски десерти, са в менюто за обяд след тура „Османските перли на Пловдив“. През април той ще представи типичната архитектура, културни паметници и традиции на османските турци, запазени в града още от XV век. Какви ще са темите на градските турове до края на годината, все още се пази в тайна.

„Пред последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от COVID-19 ни накара да преосмислим много неща и ни насочи вниманието към „скритите диаманти“ в туризма, които ни предлага собствената ни страна“, смята Екатерина Терзиева. Тя припомни, че от векове Пловдив е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите лица на древния Град под тепетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.