1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени откриха, че храната определя социалния статус на мравките

Учени откриха, че храната определя социалния статус на мравките

Резултатите сочат, че бъдещите царици притежават високо съдържание на азот

Доскоро се смяташе, че статусът на мравките в колонията е природно предопределен. Учени от Илинойския университет обаче, обориха това твърдение. Според тях дали една мравка ще стане царица на мравуняка или обикновен работник зависи не само от биологичната й наследственост, но и от това с какво се е хранила, докато е била млад индивид.

Изследователите проучвали мравки от вида Pogonomyrmex badius, за да разберат кои са факторите, определящи социалния статус на мравките.

"Откритието показва, че нещата са далеч по-сложни отколкото предполагахме", споделя Кристофър Смит, бивш възпитаник на Илинойският университет, изследовател в щатския университет в Аризона."Според резултатите, освен генетично, йерархията на насекомите се определя и от фактори на околоната среда"

В групите на Pogonomyrmex badius мъжките индивиди имат само една социална траектория – живеят около година и умират веднага след оплождането.

За женските мравки обаче нещата не стоят така. Някои от тях са предопределени да станат царици, докато другите попадат в две различни групи работници – главни и второстепенни. Потенциалните царици тежат осем пъти повече от второстепенните работници, а главните надвишават теглото им четири пъти.

Биолозите изследвали ролята на храната като важен за социалния статус фактор и наблюдавали хранителния режим на мравките от най-ранният им стадий на развитие. Ако една ларва е консумирала повече месо, то организма й започва да произвежда специфичен тип азот, който мравките вегетарианки нямат.

Резултатите сочат, че бъдещите царици притежават високо съдържание на азот, което означава, че са се изкачили по-високо в хранителната пирамида от главните работници, които пък на свой ред изпреварват второстепенните./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.