1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени откриха екосистема, оцеляла в продължение на поне 1,5 млн. години

Учени откриха екосистема, оцеляла в продължение на поне 1,5 млн. години

Вместо кислород те "дишат" желязо

Учени откриха екосистема, оцеляла в продължение на поне 1,5 млн. години, в тъмна, солена вода на около километър под антарктическия лед на ледника Тейлър, съобщава "Сайънс", цитирана от vesti.bg

Микроорганизмите в нея са оцелели при пълна липса на светлина единствено благодарение на минералите и захваната на това място органична материя. Вместо кислород те "дишат" желязо, за да произвеждат енергия.

Според изчисленията на учените от колежа "Дартмут" в Ню Хемпшир, САЩ, температурата в тази водна среда е около минус 10 градуса, но водата не замръзва, тъй като съдържа твърде много сол - около четири пъти повече от морската вода.

Откриването на живи организми в неизвестен досега воден басейн е още едно доказателство за крайните условия, при които може да оцелее живота - вкл. на други планети, смята Джил Макуки, ръководител на изследователския екип.

По думите й откритието е "уникална капсула на времето, съхранила жива история от развитието на живота на Земята". На планетата не била известна друга подобна среда.

Учените се натъкнали на находката, докато вземали водни проби от известното кървавочервено петно в ледника Тейлър. Изследователите от началото на века смятали, че то се дължи на червени водорасли, но според по-късните изследвания специфичният цвят се дължи на ръжда във водата.

Докато тялото на ледника представлява прясна замразена вода, пробите от въпросното място показват наличие на много сол, желязо и сяра, както и липса на кислород.

Кикуки е открила 17 различни вида морски микроби във водните проби, но смята че поне още 30 може би обитават водния басейн под леда.

Според учените те живеят, като "дишат" желязо, просмукващо се от сушата под ледника, като сярата служи за катализатор на процеса. Без светлина за фотосинтеза, микроорганизмите явно се "хранят" с органична материя.

От ДНК-анализа става ясно, че те са много подобни на днешните морски микроорганизми и вероятно са част от по-голяма популация, съществувала преди милиони години на това място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.