1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени пресъздадоха как е изглеждал необичаен нов вид динозавър

Учени пресъздадоха как е изглеждал необичаен нов вид динозавър

Снимка:

Фосилите от насутосератопа са открити в пустинния район на Гигантските стълби в парка Ескаланте

Учени успяха да пресъздадат как е изглеждал необичаен нов вид динозавър, чиито кости са открити през 2006. Динозавърът бе наименуван Nasutoceratops titusi, което означава "голям нос, рогато лице". Фосилът е открит през 2006 г. в щатският парк Ескаланте, щата Юта, но изучаването му отнело няколко години. Динозавърът учуди научната общност с изключителната си външност.

Насутосератопсът има изключително необичайни белези за трицератопс, които обичайно са имали големи глави и по-малки рога. Динозавърът има най-големия рог, откриван досега, както и най-големия нос от трицератопсовия род. Той също притежава костен щит-яка в задната част на черепа, отбелязва "Дневник".

Рогата обаче са му служели само за защита, тъй като този вид динозаври са били тревопасни. Както повечето представители на рода трицератопс, насутосератопсът бил масивен и с тегло средно над 2,5 тона. Предполага се, че животните са пътували на стада, за да се защитят от хищници.

Фосилите от насутосератопа са открити в пустинния район на Гигантските стълби в парка Ескаланте, който преди милиони години е бил част от древния континент Ларамидия. Тази местност се оказа изключително изобилна на вкаменелости. До останките от насутосератопса са били открити още вкаменелости на вече познати на науката динозаври. Още не се знае дали въпросните видове са водили мирно съвместно съществуване или са били съперници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.