1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени са открили огромен океан на 700 км под земната повърхност

Учени са открили огромен океан на 700 км под земната повърхност

Снимка:

Резервоарът може да е основният източник на вода за световните водоеми

Учени са открили огромен подземен океан, който може да е основният източник на вода за световните водоеми. Подземният резервоар се намира на приблизително 700 км под земната повърхност, съобщават учените, цитирани от сп. NewScientist.

Водата е скрита в огромна синя скала, която е притисната в мантията на планетата. Специалистите предполагат, че обемът на водата в нея е приблизително три пъти по-голям от този на целия наземен световен океан. Те не изключват възможността, че това е главният източник на вода за планетата, както и своеобразен скачен съд, който да регулира нивото, тъй като световният океан запазва приблизително един и същ обем вече милиони години.

Откритието е на учени от университета в Евънстън, Илинойс. Специалистите са изучавали сеизмичните вълни на над 500 земетресения, като са използвали данните от 2000 сеизмографа. По този начин са изучавали структурата на Земята под повърхността. "Земетресенията карат Земята да отеква като камбана в продължение на дни", коментира Стивън Джейкъбсън, ръководител на проучването.

Екипът е знаел предварително как ще реагират вълните при преминаването през вода. Дори създали лабораторен експеримент, който да симулира подобна подземна скала с вода, за да са сигурни в откритието си. В крайна сметка скалата се намира между горния и долния регион на мантията, като температурата и налягането са идеални, за да изстискват вода от скалата, "сякаш тя се поти", коментира Джейкъбсън.

Водата след това преминава през подземните слоеве и се събира там. Учените са установили, че основната част от скалата се намира под територията на САЩ. Сега те ще проучват дали тя не обикаля цялата планета, както и дали няма други подобни на нея на други места под земната повърхност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.