1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени създадоха пъстърва с мускулатура

Учени създадоха пъстърва с мускулатура

Те считат, че творението им ще има пазарен ефект

Учени от университета в Роуд Айлънд създадоха трансгенетична дъгова пъстърва с мускулатура след 10 годишни усилия,  съобщиха "Ройтерс" и "Сайънс дейли" информира ekipnews.com. Разбира се, това не е просто ексцентрична новост - създателите на странното същество са на мнение, че то може да даде тласък в бранша на индустриалното отглеждане на пъстърва. Новополучената риба има 15-20% по-голяма мускулна маса от обикновения вид.

Студентите на Тери Брадли, професор по аквакултури, прекараха близо 500 часа в инжектиране на 20 000 зрънца хайвер с различни варианти на ДНК, модифицирана да подтиска миостатина - протеин, ограничаващ мускулния растеж. Когато рибките се излюпиха, 300 от тях се оказаха носители на ген, който увеличава нарастването на мускулатурата. Повечето от тях развили огромна мускулатура и демонстрирали "ефекта на коремната преса". Тези пъстърви имат дори ясно изразена мускулатура в страничната част на тялото, която на вид може да се уподоби на коремната преса при човека, макар че не е неин аналог.

"Белгийското синьо говедо има естествена мутация в миостатина, която води до 20-25% увеличение на мускулната му маса, при опитни мишки чрез контрол над миостатина скелетните мускули стават двойни. Рибите, обаче, имат по-различен механизъм от бозайниците, и ние не бяхме уверени дали това ще работи" - сподели професор Брадли. Той поясни, че бозайниците се раждат с фиксиран брой мускулни влакна, но при рибите той-нараства с продължителността на живота. Тъй като подтискането на миостатина води до увеличение на броя на мускулните влакна, не е било ясно дали при рибите, които си имат този механизъм, то ще доведе до нарастване на мускулната маса.

Учените считат, че творението им ще има пазарен ефект. Годишно 500 000 тона пъстърва се отглеждат в рибарниците на САЩ и Европа. Според Брадли новите риби ще дадат тласък на този бизнес, тъй като фермерите ще получават повече живо тегло пъстърва без да нарастват разходите за храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.