Става дума за алергия към определен вид захарна молекула, която се среща в организма на повечето бозайници
Ухапване от вид американски кърлеж може да причини алергия към месото, съобщават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати. Там за последните няколко години са регистрирани около 110 хиляди случая на т.нар. алфа-гал-синдром, който е потенциално смъртоносен.
Става дума за алергия към определен вид захарна молекула, която се среща в организма на повечето бозайници. В Съединените щати заболяването не подлежи на задължителна регистрация, затова експертите предполагат, че действителният брой на хората, страдащи от тази алергия, е значително по-голям.
Симптомите на заболяването се появяват след 2 до 6 часа след консумация на продукти, съдържащи молекулата алфа-гал. Сред тях са силен сърбеж и обрив, повръщане, запек или диария, кашлица и затруднено дишане, рязко падане на кръвното, отоци по устните, езика и клепачите, силни стомашни болки и други. В най-лошия случай пациентът може да получи анафилактичен шок и да почине, ако не се предприемат спешни мерки.
Молекулата алфа-гал се среща в месото от говеда, свине, зайци и дивеч, както и в млечни продукти и такива, съдържащи глицерин или желатин. Консумацията на птиче месо, яйца и риба е безопасна, тъй като в тях тази молекула не присъства.
Хората се заразяват основно чрез ухапване от кърлеж, който е разпространен по цялото атлантическо крайбрежие на Съединените щати и Централна Америка. За Европа засега няма доказано наличие на този вид кърлежи.