1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ухапване от кърлеж води до алергия към месо

Ухапване от кърлеж води до алергия към месо

Става дума за алергия към определен вид захарна молекула, която се среща в организма на повечето бозайници

Ухапване от вид американски кърлеж може да причини алергия към месото, съобщават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати. Там за последните няколко години са регистрирани около 110 хиляди случая на т.нар. алфа-гал-синдром, който е потенциално смъртоносен.
Става дума за алергия към определен вид захарна молекула, която се среща в организма на повечето бозайници. В Съединените щати заболяването не подлежи на задължителна регистрация, затова експертите предполагат, че действителният брой на хората, страдащи от тази алергия, е значително по-голям. 
 
Симптомите на заболяването се появяват след 2 до 6 часа след консумация на продукти, съдържащи молекулата алфа-гал. Сред тях са силен сърбеж и обрив, повръщане, запек или диария, кашлица и затруднено дишане, рязко падане на кръвното, отоци по устните, езика и клепачите, силни стомашни болки и други. В най-лошия случай пациентът може да получи анафилактичен шок и да почине, ако не се предприемат спешни мерки.
Молекулата алфа-гал се среща в месото от говеда, свине, зайци и дивеч, както и в млечни продукти и такива, съдържащи глицерин или желатин. Консумацията на птиче месо, яйца и риба е безопасна, тъй като в тях тази молекула не присъства.
Хората се заразяват основно чрез ухапване от кърлеж, който е разпространен по цялото атлантическо крайбрежие на Съединените щати и Централна Америка. За Европа засега няма доказано наличие на този вид кърлежи.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.