1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Украйна започна да регистрира кораби, желаещи да използват Черноморския коридор

Украйна започна да регистрира кораби, желаещи да използват Черноморския коридор

Украйна, която се стреми да осигури безопасни морски маршрути в Черно море, започна да регистрира кораби, желаещи да използват обявения от нея по-рано тази седмица коридор, съобщи вчера местна информационна агенция, предаде Ройтерс.

В четвъртък Украйна обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, за да бъдат освободени товарни кораби, които са били блокирани нейните пристанища, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Коридорът е ново изпитание предвид фактическата блокада, наложена от Русия, след като миналия месец Москва се отказа от зърнената сделка, която позволяваше на Киев да изнася зърно.

„Регистрацията вече е отворена и координаторът вече работи“, цитира Интерфакс-Украйна говорителя на украинските ВМС Дмитро Плетенчук.

Той не даде повече подробности, а източник от промишления сектор каза в петък, че все още няма кораби, преминали през този коридор.

„Разбира се, че всичко ще бъде под надзора на украинските въоръжени сили. Правим всичко по силите си, за да гарантираме сигурността“, каза Плетенчук.

Русия не е казала дали ще се съобрази с коридора за корабоплаване, а транспортни и застрахователни източници изразиха опасения за сигурността.

Поне първоначално маршрутът ще важи за плавателни съдове като контейнеровози, блокирани в украински пристанища от началото на войната и изключени от сделката, която миналата година отвори пристанищата за доставки на зърно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.