1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Употребата на пестициди удвоява риска от развитие на аномалия в състоянието на кръвта

Употребата на пестициди удвоява риска от развитие на аномалия в състоянието на кръвта

Нарушението изисква доживотно наблюдение, тъй като предразполага развитието на предраково състояние

Проучване, включващо 678 човека, които прилагат пестициди и над 50 000 фермери в САЩ установи, че излагането на някои пестициди удвоява риска от развитие на аномалия в състоянието на кръвта, наречена Моноклоналната гамопатия с непознато значение (MGUS). Нарушението, характеризиращо се с необичайно ниво на плазмени протеини, изисква доживотно наблюдение, тъй като предразполага развитието на предраково състояние, което може да доведе до множествен миелом - тумор в костния мозък, съобщава ecomedia.

Средната възраст на участниците е 60 години (в диапазон 30-94 години) и всички живеят в Айова и Северна Каролина. Хората са попълнили въпросник, предоставящ цялостна информация за професионална експозиция на широк кръг от пестициди, включително и информация, като средният брой дни на използването на пестициди за година, година на ползване, използване на защитни съоръжения при прилагането на веществата, както и методите за прилагането им.

Преди това неубедителни доказателства са свързвали селскостопанската работа с повишен риск от множествена миелома. „Проучването е сред първите, които показват връзка между експозицията на пестициди и разпространението на MGUS”, заяви водещият автор Ола Ландгрен, д-р в Националния институт за ракови заболявания (NCI). Находка е особено важна, имайки предвид, че наскоро е установено, че всички пациенти, които имат този вид рак, преди това са страдали и от MGUS. Тъй като милиони хора по света употребяват пестициди, е важно да се знае какъв е рискът от развитие на MGUS в следствие употребата на тези вещества, допълни Майкъл Алавая - друг член от екипа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.