1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Употребяваме пет пъти повече сол от необходимото

Употребяваме пет пъти повече сол от необходимото

Европейска харта за сърдечно здраве

Българинът консумира 4-5 пъти повече сол средно дневно, отколкото му се полага. За това алармират специалисти. Те допълват, че прекаляването със солта е една от основните причини за артериална хипертония.

С прости на пръв поглед мерки като ограничаване на солта, тютюнопушенето, алкохола, наднорменото тегло и стреса, могат да се предотвратят почти 80% от инфарктите и сърдечно-съдовите заболявания, посочват лекарите. Според световната статистика всяка година 17,2 млн. души умират от сърдечни болести и инфаркт.

С цел ограничаване на сърдечните заболявания е приета Европейска харта за сърдечно здраве, а държавите, които са я подписали, са поели ангажимента да насърчават мерки за предотвратяването им. Мотото на хартата гласи, че всяко дете, родено през новото хилядолетие, има правото да живее поне до 65 години, без да страда от предотвратими сърдечни заболявания.

Въпреки че е сред страните, подписали хартата, България няма действаща програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, отбелязва от Дружеството на кардиолозите в България. Такава програма, според него, трябва да съдържа две части - едната да е насочена към населението в страната, а другата - към развитието на кардиологията у нас.

 

 

Етикети сол, заболявания
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.