1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Африка откриха най-древната вода на Земята

В Африка откриха най-древната вода на Земята

Учените са работили в басейна на Витватерсранд в РЮА

Канадски учени са открили в Африка подпочвени води, които са били изолирани от другите водоеми на Земята в продължение на стотици хиляди и дори милиони години.

Според специалистите това вероятно е най-древната "недокосната" вода на планетата, съобщи Лента.ру, цитиран от БТА. Учените са работили в басейна на Витватерсранд в РЮА.

Те са изследвали солена подпочвена вода на дълбочина от около 3 километра. Анализирали са съотношението на изотопите на неона в нея и са стигнали до заключението, че в басейна Витватерсранд се съдържа вода, която е съществувала на планетата най-малко преди 2 милиарда години.

С други думи подземният водоем е запазил компонентите на най-древните земни океани - това е възможно тогава, когато водоемът дълго време е бил изолиран. Преди в същия район бе открита най-древната микробна общност на Земята.

За получаване на енергия намерените микроорганизми използват химични вещества, съдържащи се в скалните породи. Те много приличат на обитателите на хидротермалните източници и учените предполагат, че микроорганизмите от басейна на Витватерсранд са попаднали там от други области на младата планета.

Подробности за изследването в РЮА ще бъдат публикувани в следващия брой на сп. Chemical Geology, а кратка информация е разпространена от Съвета по естествени науки и инженерни изследвания на Канада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.