1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Малките семейни ферми – бъдещето на европейското земеделие

В АГРОФОРУМ: Малките семейни ферми – бъдещето на европейското земеделие

На фокус: Свиневъдите – оцеляване на инат

Предаването АГРОФОРУМ започва с дълго чаканата новина, че ЕК одобри Националния стратегически план на България за периода 2023-2027 г. Бюджетът за всички интервенции е малко над 8 млрд. евро. Във фокуса на новата ОСП ще са малките и семейни ферми, които трябва да бъдат подкрепени, защото благодарение на тях селските райони остават живи и се развиват. Затова и в новата ОСП се предвижда 10% от директните плащания да отиват при малките стопанства. Предвиден е и набор от инвестиционни интервенции. Сега ще ви срещнем именно с такива малки стопани, за да разберем в какво инвестират, какви са амбициите им и надеждите за бъдещето.

Свиневъдите получиха средства по държавната помощ заради войната в Украйна, малко преди това им бяха изплатени и парите по мярката за хуманно отношение към животните за 2021 г. За какво обаче стигнаха тези средства? Отговорът сега от Милена Митова собственик на свинекомплекс.

Почти нулева готовност за сдружаване отчитат от Съюза на дунавските овощари. Коя е голямата стъпка, която държавата трябва да направи?

Изискванията в новия програмен период, свързани с позеленяването са много по-сложни. За да получават подпомагане, земеделците трябва да ги изпълняват. Какво произтича от това-коментар на земеделеца Александър Александров.

Гледайте АГРОФОРУМ – премиера в събота – 10 декември от 07:30 ч само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.