1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Нова вълна от африканска чума по свинете – какви са причините и решенията за противодействие

В АГРОФОРУМ: Нова вълна от африканска чума по свинете – какви са причините и решенията за противодействие

И още: Защо сме последни в Европа по биоплощи?

Земеделието днес е динамично и става все по-трудно. Предизвикателствата са големи-неблагоприятни климатични промени, несигурна пазарна ситуация, рестриктивни изисквания в новата селскостопанска политика, които ще костват огромен ресурс, за да бъдат изпълнени. Това каза Мария Дикова, земеделец от района на Каварна. И още за реалната ситуация от полето.

Липсата на стратегия доведе до намаляване на биосертифицираните площи в страната - това заяви Веселина Ралчева, един от първите био производители у нас. Препоръката й е да се облекчи максимално административната тежест за биоземеделците и да се провеждат информационни кампании в подкрепа на по-добрата реализация на биопродуктите.

От Асоциацията на свиневъдите алармират за нова вълна от африканска чума по свинете. Като основен източник на опасност те посочват стопанствата тип "заден двор", тъй като там продължава да няма никакъв контрол.

Съвременният фермер е модерен и отворен към иновациите. Има специално отношение към почвата, околната среда и биоразнообразието. Отглежда азотфиксиращи, покривни култури, дори отглежда въглерод. Ето как.

 Подробности по тези теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ – премиера тази събота от 07:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.